Als je ooit een professionele keuken hebt mogen bewonderen, dan is het je vast opgevallen: rvs bakken en ander keukengerei schitteren je tegemoet. RVS, of roestvrij staal, is een materiaal dat niet alleen de tand des tijds uitstekend doorstaat, maar ook nog eens een strakke en moderne uitstraling heeft. Het is niet zonder reden dat veel chefs zweren bij dit materiaal. RVS bakken zijn bijvoorbeeld ontzettend veelzijdig en kunnen gebruikt worden voor het bereiden, opslaan en serveren van gerechten.

Daarnaast is het onderhoud een fluitje van een cent. Waar andere materialen snel vlekken of geurtjes opnemen, daar blijft RVS onberispelijk schoon. Een doekje eroverheen halen en het blinkt weer als nieuw. Dit gemakkelijke onderhoud maakt rvs bakken en andere keukengerei uitermate geschikt voor de drukke keukens waar hygiëne prioriteit nummer één is.

Hoe rvs je kookervaring kan verbeteren

Een goede chef weet dat de kwaliteit van de keukengereedschappen net zo belangrijk is als de vaardigheid om ze te gebruiken. RVS bakken staan bekend om hun uitstekende warmtegeleiding, wat essentieel is voor het gelijkmatig garen van gerechten. Of je nu een saus opwarmt of groenten stoomt in een geperforeerde rvs bak, je kunt rekenen op consistente resultaten.

Een ander voordeel van rvs bakken is dat ze geen reactie aangaan met voedingsmiddelen. Zo blijven smaken puur en worden chemische reacties voorkomen. Dit maakt rvs bakken ideaal voor het marineren van vlees of het bereiden van zure gerechten, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een metaalachtige bijsmaak.

Tips voor het onderhouden van je rvs keukengerei

Hoewel rvs bakken robuust en duurzaam zijn, verdienen ze toch de juiste zorg om hun glans en levensduur te behouden. Een veelvoorkomende valkuil is het gebruik van schurende materialen tijdens de schoonmaak. Hierdoor kunnen krassen ontstaan die niet alleen afbreuk doen aan het uiterlijk, maar ook bacteriegroei kunnen bevorderen.

Om rvs bakken mooi te houden, kun je het beste zachte doeken of sponzen gebruiken. En heb je last van watervlekken of vingerafdrukken? Dan biedt een speciale roestvrijstaalreiniger uitkomst. Met zulke eenvoudige stappen blijven je rvs bakken stralen en functioneel voor jarenlang kookplezier.

De beste rvs gadgets voor in je keuken

Elke chef, professioneel of thuis, heeft zo zijn favoriete gereedschappen. Bij rvs keukengerei denk je misschien al snel aan potten en pannen, maar er zijn veel meer handige gadgets die je kookervaring naar een hoger niveau tillen. Denk bijvoorbeeld aan rvs maatbekers, garde’s en spatels die niet alleen handig zijn, maar ook nog eens mooi staan in elke keuken.

En laten we de rvs bakken niet vergeten; deze komen in alle soorten en maten en zijn perfect voor het organiseren van ingrediënten tijdens het koken. Bovendien kunnen ze rechtstreeks vanuit de koeling in een warmwaterbad of oven, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over barsten of breken.

Recepten die schitteren met rvs keukengerei

RVS bakken lenen zich uitstekend voor allerlei recepten en kooktechnieken. Denk aan slow-cooking stoofschotels waarbij de gelijkmatige hitteverdeling van de rvs bak zorgt voor perfect gaar vlees. Of wat dacht je van au bain-marie chocolade smelten zonder angst voor aanbranden?

Niet alleen zijn deze recepten heerlijk om te maken (en eten), het gebruik van rvs keukengerei draagt ook bij aan de presentatie. Het blinkende staal geeft een professionele uitstraling aan elk gerecht dat je serveert. Of het nu gaat om een intiem diner thuis of een groot banket, met rvs keukengerei maak je altijd indruk.

By Dirckje