EPDM is een soort synthetisch rubber met een hoge weerstand tegen externe factoren. Het staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer – technische termen die verwijzen naar de chemische samenstelling. EPDM wordt vaak gebruikt als dakbedekking, vooral voor platte daken, vanwege zijn duurzaamheid en weerbestendigheid.

Het materiaal is zeer flexibel, wat betekent dat het kan uitrekken en krimpen zonder te breken of te barsten. Daarnaast is het bestand tegen UV-straling en ozon, waardoor het niet veroudert of degradeert in de zon. Het kan ook zeer hoge en zeer lage temperaturen weerstaan, wat het een ideale keuze maakt voor dakbedekking in verschillende klimaten.

De voordelen van epdm dakbedekking

EPDM dakbedekking biedt tal van voordelen. Een van de belangrijkste is de levensduur. Omdat EPDM zo sterk en duurzaam is, kan het tot wel 50 jaar meegaan. Dit maakt het op de lange termijn een zeer kosteneffectieve optie. Bovendien is het volledig recyclebaar, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt.

EPDM is ook onderhoudsvrij. Het heeft geen regelmatige reparaties of vervangingen nodig zoals sommige andere soorten dakbedekking. Het is ook bestand tegen mos en algen, dus er is geen behoefte aan regelmatige reiniging. En omdat het bestand is tegen UV-straling, verkleurt en degradeert het niet in de zon.

Verschillende soorten epdm dakbedekking

Er zijn verschillende soorten EPDM dakbedekking beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen. De twee meest voorkomende soorten zijn standaard EPDM en EPDM met een versterkende laag. Standaard EPDM is een enkele laag rubber, terwijl versterkte EPDM een laag polyester bevatten tussen twee lagen rubber voor extra sterkte.

Daarnaast wordt epdm lijm vaak gebruikt om de dakbedekking te installeren. De lijm zorgt voor een sterke, waterdichte afdichting tussen de EPDM en het dakoppervlak. Dit helpt om lekkages te voorkomen en draagt bij aan de algehele duurzaamheid van het dak.

Epdm dakbedekking en de installatie ervan

Bij de installatie van EPDM dakbedekking komt heel wat kijken. Het proces begint met het voorbereiden van het dakoppervlak. Dit betekent dat het oppervlak schoon, droog en vrij van scherpe voorwerpen moet zijn. Vervolgens wordt de EPDM uitgerold en op maat gesneden, voordat het met EPDM lijm wordt bevestigd.

Een belangrijk aspect van de installatie is de dakdoorvoer plat dak. Dit zijn de plekken waar leidingen, kabels of andere objecten door het dak heen gaan. Deze moeten zorgvuldig worden afgedicht om lekkages te voorkomen. Dit wordt meestal gedaan met speciale EPDM flenzen en lijm.

Handige tips bij de aankoop van epdm dakbedekking

Als je overweegt om EPDM dakbedekking aan te schaffen, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste, zorg ervoor dat je de juiste maat koopt. EPDM komt in grote rollen, die op maat gesneden kunnen worden voor jouw specifieke dak. Het is dus belangrijk om de afmetingen van jouw dak te kennen voordat je een aankoop doet.

Ten tweede, bedenk of je de installatie zelf wilt doen of dat je het wilt laten doen door een professional. Hoewel het mogelijk is om EPDM zelf te installeren, kan het een uitdagend en tijdrovend proces zijn. Een professional heeft de ervaring en de tools om de klus snel en efficiënt te klaren.

Veelgestelde vragen over epdm dakbedekking beantwoord

Er zijn veel vragen die mensen vaak stellen over EPDM dakbedekking. Een van de meest voorkomende vragen is: “Is EPDM geschikt voor alle soorten daken?” Het antwoord is ja, EPDM kan op bijna elk type dak worden geïnstalleerd, inclusief platte daken, schuine daken en zelfs ronde daken.

Een andere veelgestelde vraag is: “Kan EPDM over een bestaand dak worden geïnstalleerd?” Het antwoord hierop is meestal ja, maar het hangt af van de staat van het bestaande dak. Als het bestaande dak in slechte staat is, kan het nodig zijn om het te repareren of te vervangen voordat de EPDM kan worden geïnstalleerd.

By Dirckje